Home >  Australië

Over Australië


Australië, een continent van uitersten
Australië is een land van uitersten. De grootste attractie is zonder enige twijfel de schoonheid van het land. Het landschap varieert van eindeloze zonovergoten stranden tot intens dichte regenwouden, van een eenzaam Outback dorpje tot bruisende steden. Australië staat voor genieten en vooral van relaxen. De dierenwereld is zeer uitgebreid. Zo leven hier in het wild nog koalaberen, kangoeroes, de Tasmaanse duivel, de emoe (grote loopvogel), krokodillen en slangen. In het water komen ook veel diersoorten voor, waaronder 20 verschillende haaisoorten, zoals de witte haai, de tijgerhaai en de walvishaai. Duikers bezoeken maar al te graag Australië om te duiken naar de vele soorten vissen en koraalriffen. Niet voor niets ondernemen vele duizenden Europeanen de lange reis naar dit prachtige land. Australië wordt beschouwd als het grootste eiland en tevens één van de grootste landen ter wereld. De hoofdstad van Australië is Canberra. Een aantal grote steden in Australië zijn: Sydney, Adelaide, Melbourne, Darwin en Perth.
Australië is vanuit Nederland in ongeveer 24 uur bereikbaar per vliegtuig. Welke route u ook neemt, u hebt altijd één of meerdere tussenstops. De Azië route via Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok of Hong Kong is het snelst. Het kan ook de moeite waard zijn om via Japan (Tokyo) te vliegen. Een tussenstop om even een andere stad te leren kennen en vooral om het risico op een jetlag zo klein mogelijk te houden is aan te bevelen. TasmanTravel heeft hiervoor een aantal pasklare VIP stop-over pakketjes samengesteld.

Beste reistijd
Australië kan het hele jaar goed bezocht worden, echter zijn er wel verschillende klimaatzones. Australië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd zijn aan die van Europa.
Centraal Australië heeft een woestijnklimaat met warme temperaturen overdag en in de winter koude nachten. De beste reistijd voor dit gebied is van april tot en met oktober. In de zomer (november tot en met maart) kunnen de temperaturen wel erg hoog oplopen.
Het zuiden heeft meer een gematigd klimaat met warme zomers en vrij koude winters. De beste reistijd voor dit gebied is van oktober tot en met april. In de winter (mei tot en met september) zijn de temperaturen laag en is er vaak veel wind.
Het noorden heeft een tropisch klimaat. De beste reistijd voor dit gebied is van april tot en met november. De regentijd is hier van half november tot en met maart. In deze periode komen er ten noorden van Rockhampton giftige kwallen voor bij het strand.
De zon is in Australië extreem fel. Ga nooit onvoorbereid de Outback  in. Genoeg water, eten en reservemateriaal behoren tot uw basisuitrusting.

Reisdocumenten
Voor een reis naar Australië dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 3 maanden geldig is (en nog minimaal 2 lege pagina’s heeft). Als u een stopover maakt in Azië, dan dient uw paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig te zijn. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Bijschrijvingen in het paspoort van de ouders of gezaghebber zijn niet meer rechtsgeldig. Voor een verblijf in Australië is een visum nodig. Dit is een elektronisch visum dat maximaal 3 maanden geldig is en al in Nederland geregeld moet worden. TasmanTravel kan u hierbij helpen.

Gezondheid/vaccinatie
Er zijn geen verplichte inentingen voor een reis naar Australië, tenzij u uit een gebied komt waar gele koorts voorkomt. Raadpleeg echter altijd tijdig voor vertrek bij de GGD of de apotheek.
Australië heeft een uitstekende medische zorg met moderne ziekenhuizen en gespecialiseerde artsen.

Taal
De officiële taal is Engels, met een Australische tongval. De Australiërs gebruiken veel dialect en hebben de neiging om veel woorden af te korten. Good day wordt uitgesproken als “G’day” en als alles goed is, zegt men “No Worries”.

Verkeer en route
In Australië rijdt men links. Bestuurders moeten in het bezit zijn van een geldig nationaal en internationaal rijbewijs en een creditcard. Een internationaal rijbewijs kunt u kopen bij de ANWB (u dient uw Nederlandse rijbewijs en pasfoto mee te nemen).
Het aantal snelwegen in Australië is beperkt. De Pacific Highway die tussen Sydney en Brisbane ligt, is nu grotendeels een vierbaans snelweg. Andere vierbaans snelwegen (geheel of deels) vindt u onder andere tussen Sydney en Melbourne en op de route Brisbane-Noose. De wegen tussen de steden zijn geasfalteerd. Wilt u echter de Outback in, dan kan het voorkomen dat de weg bestaat uit gravel. Het rijden op gravel wegen is met de meeste huurauto’s niet toegestaan. De afstanden in Australië zijn enorm. Een route dat op de kaart een klein stukje lijkt, kan in werkelijkheid honderden kilometers zijn. Rondom de steden vindt u tolwegen. Het betalen van tol gaat via een elektronisch kastje in de auto of door vooraf per creditcard te betalen in combinatie met het kenteken. Het openbaar vervoer is in de grote steden goed geregeld. Sydney heeft haar beroemde ferries, Melbourne de trams. Tussen de steden in rijden 1 a 2 x per dag  “interstate” treinen. Naast de interstate treinen is een trip van de beroemde Ghan of The Indian Pacific zeker een aanrader. Deze luxe treinen rijden enorme afstanden door de meest afgelegen gebieden van Australië. Binnenlandse vluchten zijn de beste keus als u veel wilt zien in korte tijd.

Valuta
De munteenheid van Australië is de Australische dollar (AUD). 1 AUD = ca. € 0,67. Het papier geld is eigenlijk geen papier, maar een soort slap plastic. Handig, want je kunt het gewoon wassen en het scheurt niet. Alle belangrijke creditcards worden geaccepteerd in Australië al is American Express soms wat lastig. Een creditcard is in de meeste gevallen verplicht, indien u een auto gaat huren. Pinnen bij een bankautomaat (ATM) kan natuurlijk ook, indien uw bankpas is voorzien van een Maestro logo.

Tijdsverschil
– Nieuw-Zuid-Wales / Australisch Hoofdstedelijk Territorium / Victoria / Tasmanië: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Queensland: 9 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Zuid-Australië: 9,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd).
– Noordelijk Territorium: 8,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd).
– West-Australië: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd).

Australië