Home >  Nieuw Zeeland

Over Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland telt ca. 4,3 miljoen inwoners, waarvan 80% van Europese oorsprong en ongeveer 20% van Polynesische oorsprong.  Nieuw-Zeelanders noemen zichzelf  "Kiwi’s". 

De beste reistijd.
De seizoenen lopen in Nieuw-Zeeland anders dan bij ons. Het voorjaar duurt van september t/m november, de zomer van december t/m februari, het najaar van maart t/m mei en de winter vanaf juni t/m augustus.   

Tijdverschil.
In de Nieuw-Zeelandse zomer van oktober t/m maart is het tijdsverschil 12 uur. In de overige maanden is het verschil 10 uur. 

Weer.
Weersverwachting op internet: www.metservice.com of www.weatherzone.co.nz.  

Vakanties en feestdagen.
De zomervakantie in Nieuw-Zeeland is van half december tot eind januari, dit is dan ook de drukste en duurste tijd om daar te zijn. De andere vakanties vallen in de maanden mei, juli en augustus.  Ook op de nationale feestdagen is het overal druk. De Nieuw-Zeelander trekt er als het even kan op uit.   
* Nieuwjaarsvakantie, 1 en 2 januari 
* Waitangi Day, 6 februari 
* Pasen, maart/april 
* Anzac Day, 25 april 
* Queen’s Birthday, eerste maandag in juni 
* Labour Day, vierde maandag in oktober 
* Kerstmis, 25 en 26 december   

Reisadvies
In Nieuw-Zeeland wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten.Kijk voor meer informatie op www.minbuza.nl  Verkeer. In Nieuw-Zeeland rijdt men aan de linkerkant van de weg. Wegen met meerdere banen vindt u alleen in de grote steden. De verkeerstekens voldoen aan de internationale standaard. Voor het huren van een auto of een camper heeft u een internationaal en een geldig nationaal/Europees rijbewijs nodig. De gemiddelde afstand die u per uur rijdt is lager dan in Nederland. Kijk voor meer informatie over het verkeer op: www.nzta.govt.nz maps.aa.co.nz/traffic  

Verkeersregels.
Er zijn soms afwijkende verkeerregels dan die wij gewend zijn. Het is belangrijk om die te kennen voordat u in Nieuw-Zeeland gaat rijden.Kijk hiervoor op: www.nzta.govt.nz of op www.anwb.nl  

Gezondheid.
De medische voorzieningen in Nieuw-Zeeland voldoen aan onze standaard. Drink geen water uit rivieren of meren tenzij het water eerst gekookt wordt. Wij raden u ten zeerste aan een ziektekostenverzekering af te sluiten voor uw vertrek.

Inentingen.
Inentingen zijn niet verplicht (geldt niet voor stops bij heen- en terugreis). Een tetanusinenting is eventueel aan te raden. Wij raden u aan zich tijdig te laten informeren met betrekking tot infectiebescherming en inentingen alsmede over alle te nemen voorzorgsmaatregelen. U kunt daarvoor terecht bij de GGD, het Tropisch Instituut of bij uw huisarts.

Kleding.
In het algemeen legt men in Nieuw-Zeeland niet veel nadruk op formele kleding. U kunt beter goed schoeisel voor bergtochten en wandelingen, zwemkleding, regenkleding, zonnebril en zonnebrandolie meenemen. Middelen tegen insecten kunt u het beste ter plaatse kopen.  

Geld en valuta.
De wisselkoersen kunnen flink fluctueren. Op dit moment (april 2015) is de wisselkoers: € 1 = NZD 0,70 Bij de meeste geld- en betaalautomaten worden bankpassen geaccepteerd met een Cirrus- of Maestrologo. Het is meestal goedkoper om een bankpas te gebruiken dan een creditcard. Informeer bij uw bank wat de kosten hiervoor zijn. Het kan zijn dat sommige banken hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uitzetten om misbruik door skimmers tegen te gaan. Informeer bij uw bank of dit voor uw pas van toepassing is. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Je kunt met de pinpas van je Visa, Mastercard, Diners Club en American Express bij vrijwel alle geldautomaten geld pinnen. Ook voor het betalen van b.v. hotels, huurauto’s en in vele winkels kan je hiermee terecht.    

Fooien.
Het is niet verplicht om een fooi te geven in restaurants of hotels. De bediening is bij de prijs inbegrepen. Maar als u tevreden bent over het eten mag u natuurlijk wel wat extra’s geven, dat wordt wel gewaardeerd.

Veiligheid.
Alhoewel de criminaliteit laag is, moet u toch een aantal veiligheidsregels in acht nemen. Waardevolle spullen horen in een kluis. Dit geldt ook voor grotere geldbedragen en reisdocumenten. Laat geen kostbaarheden in de auto achter, ook niet in de kofferruimte. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuis laten. Wij raden een uitgebreide reisverzekering aan.    

Telefoon.  
Mobiele telefoons kunnen bijna overal gebruikt worden, behalve in afgelegen bergachtige gebieden. Je kan er tijdelijk een telefoon huren maar dat is erg prijzig. Handig is om een prepaid simkaart te kopen en deze in je eigen telefoon te stoppen. Wel even informeren of deze voor je telefoon geschikt is. U kunt dit ook checken via: www.vakantiebellen.com. Wilt u vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland bellen, dan toetst u 0031 in  gevolgd door het netnummer zonder eerste 0, gevolgd door het abonneenummer.Als u iemand in Nieuw-Zeeland wilt bellen is net landnummer 0064 of +64.  

Internet.
In heel Nieuw-Zeeland zijn vele internet cafés te vinden. Elke plaats heeft er bijna wel een of meerdere. Kijk hiervoor op: www.cybercafes.com    

Elekriciteit.
De netspanning is hetzelfde als bij ons in Nederland en België, namelijk 230/240 volt. Je kunt elektrische apparatuur gewoon meenemen, alleen heb je hiervoor wel een adapter nodig. Deze kun je overal in Nieuw-Zeeland kopen.  

Alarmnummers.
Politie, brandweer en de Eerste Hulp zijn onder nummer 111 bereikbaar.  Roken. Er is een rookverbod in openbare ruimtes, zoals bars, restaurants, clubs en hotels, en in het openbaar vervoer.

Reisdocumenten:    
Nederlanders hebben voor de reis naar Nieuw-Zeeland een internationaal paspoort nodig dat nog minstens 3 maanden na terugkomst geldig is met daarnaast een geldig retour- of doorreisticket. Een visum is niet nodig als u maximaal 3 maanden in het land verblijft. Bij een langer verblijf, moet u zich wenden tot de ambassade van Nieuw-Zeeland. Als u via Azië vliegt en u daar zou willen stoppen, moet uw paspoort na vertrek uit Azië nog minstens 6 maanden geldig blijven.

Quarantaine:  
Nieuw-Zeeland is een beschermd land, waar vele ziekten niet voorkomen. Om dat zo te houden, gelden strenge regels voor de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Levensmiddelen mogen niet onaangekondigd ingevoerd worden!

Eten en drinken.  
Nieuw-Zeeland biedt een uitgebreide keuken met veel verse producten en mooie wijnen. U kunt zo verschillende gerenommeerde wijngebieden rond Napier, Blenheim of Queenstown bezoeken. U heeft overal de mogelijkheid de wijn te proeven en uiteraard ook om deze te kopen. In restaurants wordt u naar uw tafel gebracht. In restaurants met het opschrift BYO (Bring Your Own) kunt u zelf alcoholische dranken meenemen. Fooien geeft men na een uitermate goede service.  

nieuw-zeeland