Home >  Bestemmingen >  Afrika >  Botswana

Over Botswana

Botswana is een safari bestemming bij uitstek! Laat u bekoren door de afwisselende landschappen en vele dierensoorten van deze waanzinnige bestemming. Het land bestaat voor een groot deel uit wildreservaten, die garant staan voor een spectaculaire en afwisselende wild ervaring.De Okavango Delta is de grootste delta van het continent en is één van de spectaculairste natuurgebieden van zuidelijk Afrika. De lagunes en kanalen van de Okavango Delta zijn een waar paradijs voor vogels. In dit gebied komen maar liefst 500 verschillende vogelsoorten voor, waaronder de ijsvogel, Pels visuil en de Afrikaanse zeearend.

Verken de vele kanalen, lagunes en rivieren van de delta per boot of mokoro en geniet van de grote verscheidenheid aan vogels, nijlpaarden, leeuwen, krokodillen, prachtige lechwe’s en vele andere diersoorten.In het Moremi Game Reserve kunt u tijdens de safari’s per open landrover genieten van het mooie landschap en de vele roofdieren. Het Chobe National Park is voornamelijk bekend vanwege haar spectaculaire olifantenpopulatie. Naast olifanten kunt u ook uitkijken naar het vele andere wild dat hier voorkomt, waaronder buffels, leeuwen, wilde honden, hyena´s en vele antilopensoorten.Savute is gelegen in het westen van het Chobe National Park en is een bekend wildgebied, dat met zijn savannes zorgt voor een bijzonder dynamisch wildleven. Maar ook per quad over de zoutpannen van Makgadikgadi en genieten van de serene rust en waanzinnige sterrenhemel is een belevenis op zich!Botswana grenst aan Namibië, Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika en is uitermate geschikt in combinatie met één van deze buurlanden. 

Beste reistijd
Botswana kan het hele jaar door goed bezocht worden. Botswana ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd zijn aan die van Europa. De beste maanden om te reizen zijn van mei tot en met november. In het droge seizoen van september tot en met november kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen en is het wild makkelijk te spotten bij de drinkplaatsen. In de wintermaanden (juni tot en met augustus) kan het ’s nachts zeer afkoelen, maar zijn er overdag aangename temperaturen en in deze periode is het waterpeil in de Okavango Delta het hoogst. Het regenseizoen is van december tot maart, waarbij er regelmatig buien vallen in de middag. 

Reisdocumenten
Voor een reis naar Botswana dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Botswana (en minimaal 3 lege pagina’s heeft). Een visum is niet nodig als u korter dan 90 dagen in Botswana verblijft. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig (bijschrijvingen in het paspoort van de ouders zijn niet meer rechtsgeldig) en moeten vanaf juni 2015 een officiële geboorteakte kunnen overleggen. Indien u als ouder reist met uw kind zonder aanwezigheid van de andere ouder, heeft u een Engelstalige verklaring van instemming, contactgegevens en een kopie van het paspoort van de afwezige ouder nodig. 

Gezondheid/vaccinatie
In Botswana vindt u alleen in de grote steden een goede medische voorziening. Er zijn geen verplichte inentingen voor een reis naar Botswana, tenzij u uit een gebied komt waar gele koorts voorkomt (o.a. Kenia & Zambia). Dan dient u een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts te kunnen overleggen. Wij raden u aan om tijdig voor vertrek contact op te nemen met de GGD of huisarts. Vaak wordt een inenting tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen en is het slikken van anti-malariatabletten aan te bevelen.In uw reisapotheek mag muggenmelk met DEET niet ontbreken. Draag tijdens zonsondergang en –opgang bij voorkeur kledingstukken met lange pijpen en mouwen. 

Taal
Engels is de officiële taal in Botswana. Verder wordt er Setswana en Tswana gesproken.

Accommodaties
In de wildparken vindt u diverse luxueuze lodges, waar u veelal verblijft op basis van volpension en 2 safari activiteiten per dag. In de steden vindt u hotels en guesthouses.De kampeerplaatsen in de wildparken dienen vooraf te worden gereserveerd en variëren van kwaliteit.

Verkeer
In Botswana rijdt het verkeer links. Bestuurders dienen voor het huren van een auto/camper in Botswana in het bezit te zijn van een geldig nationaal én internationaal rijbewijs en een creditcard. Een internationaal rijbewijs kunt u kopen bij de ANWB (u dient uw Nederlandse rijbewijs en recente pasfoto mee te nemen). 

Valuta
De munteenheid in Botswana is de Botswaanse Pula (BWP). BWP 1 = ca. € 0,09 (stand januari 2015). TijdsverschilTijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil en tijdens onze wintertijd is het in Botswana 1 uur later.