Home >  Zuid Afrika

Over Zuid Afrika

Zuid-Afrika is een land dat bekend staat om zijn indrukwekkende natuur. Het land is grotendeels bergachtig, er zijn meren en lagunes, watervallen, machtige bergen, vruchtbare wijngaarden en uiteraard de vele nationale parken met hun robuuste schoonheid. Zuid-Afrika is beroemd om de vele mooie wildreservaten en een safari mag dan ook niet ontbreken tijdens uw reis! In deze gebieden komen ongeveer 20.000 verschillende plantensoorten en veel wilde diersoorten voor, zoals de olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn. 

De lange kustlijn van Zuid-Afrika bestaat grotendeels uit eindeloze witte zandstranden, waar men ideaal kan relaxen en watersporten kan beoefenen. Zo kan men er o.a. windsurfen, snorkelen, duiken en zeilen. Daarnaast kunt u aan de kust walvissen, haaien en pinguïns spotten. Verder heeft Zuid-Afrika pittoreske plaatsjes en behoort Kaapstad tot één van de mooiste steden ter wereld. De culturele verscheidenheid en de gastvrije bevolking zijn één van de aantrekkelijkheden van het land. Zuid-Afrika beschikt over een goede infrastructuur en de medische zorg en hygiëne staan op West-Europees niveau. Het land heeft een uitgebreid hotelaanbod, biedt voortreffelijke wijnen en culinaire hoogstandjes en is ook voor kinderen een ideale bestemming.Zuid-Afrika grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Een combinatie reis behoort zeker tot de mogelijkheden.IZA UZOBONA (Zulu voor ‘Kom Kijken’)…en ervaar zelf waarom Zuid-Afrika ook wel ‘Een wereld in één land’ wordt genoemd! 

Beste reistijd
Zuid-Afrika kan het hele jaar door goed bezocht worden. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd zijn aan die van Europa. Hoewel het in Zuid-Afrika de winterperiode is, is het van mei tot september aangenaam vertoeven. Zeker als u veel wild wilt zien, aangezien er in deze periode minder begroeiing is en het wild dus makkelijk is te spotten! Kaapstad en het zuidelijk deel van de Westkaap hebben tijdens de winter een gematigd en wisselend klimaat, de regentijd is hier van juni tot medio augustus.Als u wilt reizen in de populaire maanden oktober, november, februari, maart of de kerstvakantie, dan raden wij u aan om uw reis zo vroeg mogelijk te bespreken.

Reisdocumenten 
Voor een reis naar Zuid-Afrika van maximaal 3 maanden dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 30 dagen geldig is (en minimaal 2 lege pagina´s heeft). Voor een combinatie met andere landen dient uw paspoort minimaal nog 6 maanden geldig te zijn. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig (bijschrijvingen in het paspoort van de ouders zijn niet meer rechtsgeldig) en moeten vanaf juni 2015 een officiële geboorteakte kunnen overleggen. Indien u als ouder reist met uw kind zonder aanwezigheid van de andere ouder, heeft u een Engelstalige verklaring van instemming, contactgegevens en een kopie van het paspoort van de afwezige ouder nodig.

Gezondheid/vaccinatie
Uitstekende medische hulp is overal te vinden. Zuid-Afrika staat bekend als een schoon land, het water  kunt u gewoon drinken. Er zijn geen verplichte inentingen voor een reis naar Zuid-Afrika, tenzij u uit een gebied komt waar gele koorts voorkomt (o.a. Kenia & Zambia). Dan dient u een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts te kunnen overleggen. Wij raden u aan om tijdig voor vertrek contact op te nemen met de GGD of huisarts. Vaak wordt een inenting tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen en is het slikken van anti-malariatabletten raadzaam voor het gebied Limpopo, Mpumalanga, Krugerpark, Swaziland en het noordoosten van Kwa-Zulu Natal.In uw reisapotheek mag muggenmelk met DEET niet ontbreken. Draag tijdens zonsondergang en –opgang bij voorkeur kledingstukken met lange pijpen en mouwen. 

Taal
Afrikaans lijkt erg op Nederlands, als u langzaam spreekt kunt u zich goed verstaanbaar maken in uw eigen taal. In Zuid-Afrika wordt naast de hoofdtalen Afrikaans en Engels een groot aantal andere Afrikaanse talen gesproken, zoals Zulu, Xhosa, Swazi, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tswana, Tsonga, Ndebele en Venda.De ‘Rainbow Nation’ Zuid-Afrika heeft circa 49 miljoen inwoners en vorm een bonte mix van culturen.

Accommodaties
Zuid-Afrika heeft een uitstekend hotel aanbod, waaronder hotels (eenvoudig tot top luxe), sfeervolle country houses, guesthouses, bed&breakfast, eenvoudige restcamps in de nationale parken en kleinschalige lodges in diverse prijsklassen in de privé wildreservaten. Voor kampeerliefhebbers zijn er maar liefst zo’n 700 campings, veelal voorzien met uitstekende faciliteiten.

Verkeer
In Zuid-Afrika rijdt men links. Bestuurders dienen voor het huren van een auto/camper in Zuid-Afrika in het bezit te zijn van een geldig nationaal én internationaal rijbewijs en een creditcard. Een internationaal rijbewijs kunt u kopen bij de ANWB (u dient uw Nederlandse rijbewijs en recente pasfoto mee te nemen). 
ValutaDe munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). 1 Rand = ca. 0,075 (stand januari 2015).

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil en tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later.

zuid-afrika