Home >  Zambia

Over Zambia

Waarom Zambia? Dat vertellen wij u graag. Het zijn de vriendelijke mensen, met hun aanstekelijke vrolijkheid. Het zijn de prachtige natuurlandschappen met heuvels, valleien, rivieren, meren, hoge plateaus, bossen en savannes en de natuurreservaten met een rijk wildbestand. Het is het gevoel van welzijn en rust, dat op u inwerkt na een dag vol belevenissen in de ‘bush’, als de zon de hemel vuurrood kleurt.

Het South Luangwa N.P. is een paradijs voor wildliefhebbers en behoort tot de mooiste wildreservaten ter wereld. Het ruige North Luangwa N.P. is alleen toegankelijk met een speciale licentie.Het Kafue N.P. is het grootste nationale park van het land, waar u in het noorden de bijzondere Busanga Plains aantreft. Een uniek en ongerept natuurgebied, waar u van juni tot en met oktober kunt genieten van de vele buffels, leeuwen, mooie antilopensoorten en veel ander wild.In het Lower Zambezi N.P. kunt u grote kuddes olifanten langs de rivier observeren. En in het uiterste westen ligt het ongerepte Liuwa Plain National Park. Zambia is bekend om zijn avontuurlijke en spectaculaire wandelsafari’s.Maar ook de majestueuze Victoria Watervallen op de grens met Zimbabwe zullen een onvergetelijke indruk op u maken. Zambia grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Zambia is uitstekend te combineren met o.a. Botswana of Malawi.

Beste reistijd
Zambia ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd zijn aan die van Europa. De beste reistijd voor Zambia is het droge seizoen van april tot november. In de maanden juni tot augustus kan het ’s nachts erg afkoelen. De regentijd is van november tot en met mei, met de meeste neerslag in november en december. In de regenperiode is het landschap veel groener en is een goede periode voor vogelliefhebbers. Het watergeweld van de Victoria Watervallen is het grootst van april tot juli. De watervallen hebben het minste water in de periode van oktober tot november. U kunt dan genieten van indrukwekkende rotsformatie.

Reisdocumenten
Voor een reis naar Zambia van maximaal 3 maanden dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is (en minimaal 2 lege pagina´s heeft). Van elke reiziger wordt een foto en vingerafdruk gemaakt.Kinderen hebben een eigen paspoort nodig (bijschrijvingen in het paspoort van de ouders zijn niet meer rechtsgeldig) en moeten vanaf juni 2015 een officiële geboorteakte kunnen overleggen. Indien u als ouder reist met uw kind zonder aanwezigheid van de andere ouder, heeft u een Engelstalige verklaring van instemming, contactgegevens en een kopie van het paspoort van de afwezige ouder nodig. Een visum is verplicht. Deze kunt u voor USD 50 per persoon ter plaatse aanschaffen (of USD 80 per persoon voor een double entry). Een dagvisum kost USD 20 per persoon.

Vertrekbelasting
U dient ter plaatse vertrekbelasting te betalen: USD 25 pp internationale vlucht, USD 11 pp binnenlandse vluchten (contant betalen).

Gezondheid / vaccinatie 
In de steden Lusaka, Ndola en Livingstone is medische verzorging aanwezig. Voor een reis naar Zambia is een gele koorts vaccinatie verplicht (m.n. om via een buurland het land weer te kunnen verlaten). Tevens heeft u voor Zambia een ‘Cholera Not Indicated’ verklaring nodig (dit dient u voor vertrek vanuit Nederland te regelen). Wij raden u aan om tijdig voor vertrek contact op te nemen met de GGD of huisarts. Vaak wordt verder een inenting tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen en is het slikken van anti-malariatabletten raadzaam. In uw reisapotheek mag muggenmelk met DEET niet ontbreken. Draag tijdens zonsondergang en –opgang bij voorkeur kledingstukken met lange pijpen en mouwen. 

Taal
De officiële taal in Zambia is Engels, maar er worden ook vele inheemse talen gesproken.
AccommodatiesIn de nationale parken vindt u mooie lodges van verschillende prijsklassen. In Livingstone vindt u mooie hotels en eenvoudige guesthouses. Verder heeft Zambia kampeerplaatsen, soms met faciliteiten.

Verkeer
In Zambia wordt links gereden. Bestuurders dienen voor het huren van een 4x4 auto in Zambia in het bezit te zijn van een geldig nationaal én internationaal rijbewijs en een creditcard. Een internationaal rijbewijs kunt u kopen bij de ANWB (u dient uw Nederlandse rijbewijs en recente pasfoto mee te nemen). Veelal bezoekt men echter Zambia in groepsverband of per fly in safari.

Valuta
De munteenheid van Zambia is de Zambiaanse Kwacha (ZMW). 10 ZMK = ca. € 1,20 (stand januari 2015).

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil, tijdens onze wintertijd is het in Zambia 1 uur later.

Zambia